Adopt a Pet

Kangal

Porijeklo: Turska
Upotreba: pas čuvar i pastirski pas

Klasifikacija FCI:
Grupa 2: Pinčeri i Šnauceri – molosi i švicarski ovčari
Sekcija 2.2 Tip planinskih pasa
Bez radnog ispita

Kratak povijesni pregled:
Prema najtočnijoj teoriji o ne-europskom porijeklu pastirskih pasa, turski ovčar Kangal najvjerojatnije potječe od drevnog psa čuvara stoke koji je sa migracijama naroda, koji su se bavili primitivnom stočarstvom, došao na područije Anatolije iz Centralne Azije između 10.000. godine PNE do 1300. godine NE.

Jedno od tih plemena nazvanih Kayi klan bilo je osnivač Otomanskog carstva. Smatra se da je današnji izgled anatolskih pastirskih pasa uključujući i Kangala formiran početkom 12. st. kada je formirano i Otomansko carstvo. Osnovna uloga Kangala u regiji svog postanka grada Sivasa i Istočne Anatolije bila je zaštita stada ovaca od napada divljih predatora u različitim vremenskim i geografskim uvjetima.

Danas je prisutan u svim dijelovima Turske gdje se obavlja ispaša stada, gdje mu je namjena i dalje ostala ista i gdje pokazuje iste osobine kao i njegovi preci.

Opći izgled:
Molosoid, snažne do snažno grube konstitucije. Kompaktno tijelo prekriveno je gustom dlakom. Oblik tijela je pravokutni.

Veličina: Visina grebena 65-78 cm, uz toleranciju od +/- 2 cm.

Karakter: vrlo oštar kada čuva povjerenu mu imovinu ili stado, dobroćudan, mirnog temperamenta, hrabar, dostojanstven. Odan gospodaru i u njegovom prisustvu potpuno miran. Neustrašiv i nepodmitljiv.

Boja:
Boja varira od krem do tamno sive u svim nijansama. Tijelo je jednobojno. Na nogama je moguća svjetlija boja na kojoj se mogu pojaviti prskane ili točkaste tamnije oznake. Tigravost je dozvoljena ali nije poželjna.

Bjelina je dozvoljena jedino na prsima i vrhu repa. Na prsima u promjeru ne veća od 10 cm. Na glavi je obavezna maska koja je do nivoa očiju crna, a na lubanji svjetlija. Uši su crne, kao maska. Vrh repa može biti bijel ili crn, ne duži od 10 cm promatrano od vrha repa prema korjenu.